Меню

ЗВ’ЯЖІТЬСЯ З НАМИ

 

СЛАВА УКРАЇНІ 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЧОРНОГО МОРЯ

     Міжнародний день Чорного моря відзначають наприкінці жовтня. Це свято носить екологічний характер. Заходи включають різноманітні акції фахівців в області екології та захисту Чорного моря.
    У 1996 році шість причорноморських країн - Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна - підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря.
    Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася порівняно з попередніми трьома десятиліттями.
    Чорне море і його води Керченською протокою з’єднуються з Азовським морем, а протокою Босфор - з Мармуровим морем, через протоку Дарданелли - з Егейським і Середземним морями, будучи внутрішнім морем басейну Атлантичного океану. Його екологія дуже важлива для всього прилеглого регіону. У море впадають такі великі річки, як Дунай, Дніпро, Дністер і більш дрібні - Мзимта, Псоу, Бзибь, Ріоні, Кодор, Інгурі, Чорох, Кизилирмак, Єшільирмак, Сакар’я, Південний Буг, Камчия, Велека. Щорічний річковий стік в Чорне море орієнтовно становить близько 310 кубічних кілометрів, причому 80% цих вод виноситься на північно-західну шельфову частину, в основному Дунаєм і Дніпром. У морі мешкає більше 2,5 тис. видів тварин і риб. Рослинний світ моря представлений більш ніж 270 видами багатоклітинних зелених, червоних і бурих донних водоростей, фітопланктон включає не менше 600 видів.
    Міжнародний день Чорного моря допамагає звернути увагу людей до екології чорноморського басейну і її збереження. У цей день проводяться активні заходи щодо інформування широкої громадськості про сферу і проблеми його екології, поточний екологічний стан і дії, щодо її поліпшення, в тому числі і заходи протидії перелову риби, який завдає значної шкоди морській екосистемі.
    Учні 3-А класу також приєдналися до вивчення питань Чорного моря. Упродовж дня діти вивчали його флору і фауну, екологічний стан та чинники, які впливають на екосистему водойми. Хлопчики та дівчатка розглядали шляхи покращення стану Чорного моря, збереження його рослинного та тваринного світу. Дітьми була організована виставка малюнків, яка мала назву "Жителі Чорного моря", щоб показати, які тварини, риби, молюски та інші представники флори і фауни моря потребують допомоги людини. 
    Чорне море - одне з унікальних морських водойм нашої планети і велика природна спадщина. Знищити його природу легко, відновити - неможливо! Піщані пляжі та узбережжя Чорного моря також потребують порятунку, бо щороку відпочиваючі залишають на них тонни сміття. Щоб запобігти цьому, школярам та вчителям нашої гімназії учні 3-А класу повідомили правила поведінки під час відпочинку на пляжі чи узбережжі моря, а також подарували екологічні пам'ятки. Бо, як говорять, якщо хочеш змінити світ, то почни із себе!
 
 
 

View this photo set on Flickr

Про нас

Інноваційна діяльність Ліцей №13 "УСПІХ" спрямована на формування творчої особистості учня на основі зростання професіоналізму вчителя у світлі застосування сучасних інноваційних технологій навчання.

Авторські права 2024 © Ліцей №13 "УСПІХ" Полтавської міської ради. Усі права захищені.